Enkel produktion af vector tiles med nye funktioner

Session

Data Science

Abstract

Vector tiles gør det muligt at lave lækre kort, hvor data vises hurtigt, og hvor data først bliver stylet, når de bliver bestilt af klienten (fx webbrowser, app eller desktop-program). Vector tiles giver således stor fleksibilitet til udstilling af geodata.

Hvordan får man på enkel vis oprettet vector tiles? På nuværende tidspunkt bruger de fleste specialiseret software eller en traditionel GIS-server til oprettelse af vektortiles. Jeg har udviklet en række open-source-funktioner, der optimerer og simplificerer arbejdsprocessen til en enkel SQL-forespørgsel, der skal bruges.

I dette oplæg vil jeg forklare funktionerne og demonstrere, hvordan de bruges til at producere en betragtelig mængde vector tiles ud fra rigtige data.

Oplægget vil være teknisk og have fokus på, hvordan funktionerne bruges, så folk går fra oplægget med konkret viden om, hvordan vector tiles oprettes.

Målgruppe

Dette oplæg vil være spændende for de, der arbejder med udstilling af geodata i webkort og desktop-programmer, og som ønsker at gøre brug af vector tiles til at udstille kort, hvor data vises hurtigt og fleksibelt.

Yderligere uddybning af abstract

Vector tiles gør det muligt at lave lækre kort, hvor data vises hurtigt med den ønskede symbolik. Ved at bruge vector tiles bliver data først stylet, når data bliver bestilt af klienten (fx webbrowser, mobilapp eller desktop-program). Derfor er det muligt at bruge brugerdefinerede stilarter fremfor prædefinerede stilarter til visning af data. Vector tiles giver således stor fleksibilitet til udstilling af geodata.

Hvordan får man på enkel vis oprettet vector tiles? Mapbox har lavet en specifikation til vector tiles, dvs. en definition af standarder i forhold til, hvordan data er gemt og karakterkodet (encoded). Denne specifikation er meget populær til visning af vector tiles.

På nuværende tidspunkt bruger de fleste specialiseret software eller en traditionel GIS-server til oprettelse af vector tiles. Eftersom disse programmer tager en del tid at køre, da mange af disse allerede benytter en PostGIS-database som datakilde, og da PostGIS understøtter de mest normale tekstbaserede vektorformater, besluttede jeg mig for at bidrage ved at lave en række funktioner til at understøtte vector tile outputformat i “Mapbox vector tiles” og “Geobuf” (funktion til karakterkodning af geografiske data). Disse funktioner har jeg skrevet i programmeringssproget C til PostGIS version 2.4.0.

Funktionerne simplificerer arbejdsprocessen ved oprettelse af vector tiles, da antallet af værktøjer, der skal bruges, mindskes til blot en enkel SQL-forespørgsel. Begge funktioner er open-source, og ved at bruge funktionerne mindskes det totale I/O load på computeren, og CPU'en bruges mere optimalt. Deltagere, der er ønsker at oprette vector tiles, kan således med disse funktioner få en mere strømlinet og optimal arbejdsproces baseret på open-source værktøjer.

I dette oplæg vil jeg forklare designet af funktionerne og demonstrere, hvordan de bruges til at producere en betragtelig mængde vector tiles ud fra rigtige data. Jeg viser desuden, hvordan man udstiller vector tiles i UTM zone 32N.

Oplægget vil være teknisk og fokus vil være på, hvordan funktionerne bruges af fx den GIS-ansvarlige i en organisation. Deltagerne vil gå fra oplægget med ny konkret viden om, hvordan vector tiles oprettes.